Hakematta paras -kampanja on käynnissä

Riveria on mukana Hakematta paras -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on ehkäistä päihteiden välittämistä alaikäisille.

Koulujen ja oppilaitosten päättäjäiset lähestyvät, joten aihe alkaa olla näin toukokuussa ajankohtainen – päättäjäisviikonloppua edelleen juhlistetaan myös alkoholin voimin. Hakematta paras -kampanjan sanoma on suunnattu erityisesti alaikäisten lasten ja nuorten huoltajille sekä nuoren lähipiiriin kuuluville täysi-ikäisille kavereille ja sisaruksille.

Hakamatta paras -kampanja muistuttaa, ettei alkoholia tai muitakaan päihteitä pidä välittää alaikäisille. Päihteiden välittämiseen liittyvissä tiedoissa vaikuttaa edelleen olevan aukkoja, joita nyt halutaan täyttää.

Vastuuta ja välittämisen seurauksia ei aina ymmärretä, varsinkaan jos välittäjä on itsekin nuori. Alkoholin tai nikotiinituotteiden välittäminen alaikäiselle on kuitenkin aina rikos. Laki suojelee lapsia ja nuoria alkoholin ja nikotiinituotteiden haittavaikutuksilta, edellyttäen että kaikki täysi-ikäiset noudattavat sitä.

Alkoholin käyttö vaikuttaa haitallisesti lapsen ja nuoren terveyteen sekä aivojen kehitykseen. Alaikäisillä päihteidenkäyttö voi hidastaa tai pahimmillaan jopa pysäyttää normaalin hermoston kypsymisen, ja haitta voi jäädä pysyväksi. Alle 15 vuoden iässä alkoholia kokeilleella on moninkertainen riski myöhemmin alkoholiriippuvuuden kehittymiseen.

Miten menetellä, jos alle 18-vuotias pyytää hakemaan pari kaljaa tai siideriä?

Täysi-ikäisen tulee kantaa vastuunsa ja olla suostumatta pyyntöön. Kyse on laittomasta teosta myös siinä tapauksessa, että kysymys on omasta lapsesta. Kieltäytyessä kannattaa olla päättäväinen ja perustella oma kantansa alaikäiselle.

Hakematta paras -kampanja näkyy Siun soten, Pohjois-Karjalan kuntien ja yhteistyökumppaneiden viestintäkanavissa 15.5.–4.6.2023. Kampanja on osa Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hanketta. Sitä rahoittavat Siun sote, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, Pohjois-Karjalan kunnat, Euroopan Sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.