Itsenäisyyspäiväpuhe 5.12.2018 Ika Nuutinen, Joensuu Peltola

Koska opiskelija Ika Nuutisen puhe lipunnostotilaisuudessa ei välttämättä kantautunut kaikkien kuulolle, on se vielä luettavissa ohesta.

Arvoisat juhlavieraat opiskelijat ja opettajat sekä koulun henkilökunta!

Kaikilla mailla on valtiollisen itsenäisyyden symbolina oma lippu, joka juhlan tullen nostetaan salkoon. Myös meillä suomalaisilla on oma lippumme, kansallistunnuksemme. Se on Suomen lippu, sama lippu, jonka juuri äsken näimme nostettavan salkoon.

 

Tänään täällä Peltolan kampuksella siniristilippu liehuu salossa juhlistamassa isänmaamme itsenäisyyttä, sillä huomenna tulee kuluneeksi 101 vuotta siitä, kun Suomi julistautui itsenäiseksi, riippumattomaksi tasavallaksi. Senaatin 6.12.1917 antamassa itsenäisyysjulistuksessa maamme otti tuolloin kohtalon omiin käsiinsä ja tuolloin vuosisatainen vapaudenkaipuumme toteutui.

Itsenäisyydestään ja vapaudestaan Suomi sai kuitenkin maksaa kalliin hinnan. Kansalaissodan jälkeen katkeruus ja epäluulo kytivät vuosikymmeniä ihmisten mielissä. Yhteinen vihollinen kuitenkin eheytti ja yhdisti kansamme. Voidaan oikeutetusti todeta, että talvisodasta, jatkosodasta ja Lapin sodasta tuli toinen itsenäisyystaistelumme. Mutta sitkeytensä ansiosta Suomi selviytyi sodista, ja jälleenrakennuksen haasteista sekä kylmän sodan vaaran vuosista.

Hyvät kuulijat, itsenäisyyspäivä on kaikille suomalaisille suuri juhla. Siihen yhdistyy erilaisia syviä tuntemuksia: kiitollisuutta aikaisempien sukupolvien saavutuksia kohtaan, hiljentymistä itsenäisyyden saavuttamiseksi vaadittujen uhrauksien edessä, kunnioitusta sotiemme veteraaneja kohtaan ja ennen kaikkea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Itsenäisyyspäivänä me suomalaiset tunnemme ylpeyttä menneisyydestämme, mutta myös nykypäivästämme eli siitä Suomesta, jonka olemme yhdessä rakentaneet ja jota edelleen rakennamme.

On kuitenkin muistettava, että itsenäisyyttä ei synny eikä se säily ilman itsenäisiä ja vapaita ihmisiä – meitä suomalaisia. Itsenäinen ihminen ei alista toista, koska hänen ei tarvitse pakonomaisesti osoittaa omaa vahvuuttaan toisia polkemalla. Hän tietää, mistä hän on kotoisin olematta silti menneisyytensä ja taustansa vanki. Hän kuuluu johonkin yhteisöön ja maisemaan, mutta voi kuitenkin tehdä sieltä retkiä tuntemattomille alueille, vieraiden ihmisten luo ja uusiin ajatuksiin.

Itsenäinen ja vapaa ihminen kantaa vastuunsa sekä onnistumisistaan että epäonnistumisistaan. Hän pitää huolta lähimmäisistään, hienosta luonnosta, kotiseudustaan ja isänmaastaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ika Nuutinen, lähihoitajaopiskelija, ensihoito
Riverian opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana