Kansainvälisyys

Kv-info opiskelijoille syksy 2020

KV-infon tallenne

Opiskelijavaihto

Opiskelijavaihto on tutkintoon sisällytettävä opintojakso tai -kokonaisuus, joka suoritetaan ulkomailla. Opiskelujakso ulkomailla voi olla muutamasta viikosta pariin kuukauteen ja jopa kokonainen vuosi. Ulkomailla suoritetut opinnot ovat osa tutkintoon kuuluvista opinnoista.

Yleensä vaihtojakso on oppimista työpaikoilla tai vaihtoehtoisesti opiskelua partnerioppilaitoksessa. Mutta olipa vaihto opiskelua tai oppimista työpaikoilla, varsinainen ammatillinen oppiminen muodostaa vain osan oppimiskokemusta: vaihdon ja kansainvälistymisjakson tavoitteena on, että opiskelija saa kokemuksia vieraasta kulttuurista ja työskentelystä osana monikulttuurista työyhteisöä.

Syyt vaihtoon lähtöön ovat yhtä yksilöllisiä ja erilaisia kuin lähtijätkin. Elämyksellisyys, inspiroivuus, kokemus, mutta myös hyöty korostuvat. Opintojakso ulkomailla edellyttää omatoimisuutta ja aktiivisuutta, rohkeutta ja joustavuutta. Kansainvälinen kokemus tai muu osoitus pärjäämisestä monikulttuurisessa työtilanteessa voi edistää työllistymistä.

Hakeminen

Hakemus tehdään Wilmassa täyttämällä ”Hakemukset ja päätökset” välilehdessä olevan hakulomakkeen. Täytetty ja tallennettu hakemus siirtyy kyseisen tiimin kv-vastaavalle, joka neuvottelee asiasta opiskelijan ryhmänohjaajan ja kyseisen jakson vastuuopettajan kanssa, jotka päättävät opiskelijan kelpoisuudesta suorittaa oppimisjaksonsa ulkomaalilla. Kv-vastaava viimeistelee hakemuksen opettajilta saadun tiedon perusteella ja lähettää sen koulutuspäällikölle päätettäväksi.

 • Kevään paikat – hakuaika 1.8.-30.9.(valinnat tehdään lokakuussa)
 • Syksyn paikat – hakuaika 1.1.-28.2. (valinnat tehdään maaliskuussa)

Valinta kansainvälisiin paikkoihin tehdään hakemusten ja haastattelujen perusteella. Lisätietoja mahdollisuuksista opintojen suorittamiseen ulkomailla saa omavalmentajalta ja kv-vastaavalta.

Yleisiä pääsyvaatimuksia ovat hyvä käytös, kohtuullinen kielitaito sekä opintojen vastuullinen ja menestyksellinen suorittaminen. Alaikäisen ulkomaan jaksolle lähtijän on huomioitava, että hän ei ole oikeustoimikelpoinen ja sopimukset on tehtävä huoltajien kanssa.

Kielitaito

Kielitaito kuuluu kansainvälistymiseen. Voit syventää kielitaitoa ja opiskella useampiakin kieliä kiinnostuksesi mukaan.

Myös Erasmus+ liikkuvuushankkeiden kautta opiskelija pääsee kehittämään kielitatoaan ja oppimaan uusia kieliä OLS – Online Linguistic Support ohjelman avulla. Palveluun kuuluu pakolliset lähtö- ja paluutestit ja valinnaiset kielikurssit. Lisää OLS ohjelmasta tästä.

Kotikansainvälistyminen

Kotikansainvälistyminen on kaikille hyvä ja mahdollinen tapa kansainvälistyä. Vuosittain Riveria järjestää yli 100 ulkomaalaiselle vaihto-opiskelijalle jaksoja yhdessä pohjoiskarjalaisten yritysten kanssa. Tutustu kv-opiskelijoihin, ryhdy oppaaksi ja ota kaveriksi oppimisjaksolle. Voit aktiivisesti osallistua eri kv-tapahtumiin, vieraiden vastaanottoon ja esittää kokomuksiasi muille eri tilaisuuksista.

Kansainvälisyysopinnot

Kansainvälisyysopintoja on tarjolla valinnaisina opintoina, jotka kuuluvat kv-valmennukseen ja ne sisältävät lähiopetusta ja verkko-oppimista.

Hanketoiminnasta apurahoja opiskelijoiden liikkuvuuksiin

Riveriassa on meneillään erilaisia kansainvälisyyshankkeita, joilla voidaan rahoittaa opiskelijoiden oppimisjaksoja ulkomailla.

Yksilöliikkuvuudet – lyhyet jaksot alle 3 kk; pitkät jaksot 3-12 kk.

 • VOITTO, hanke päättyy 31.5.2021 (kaikki alat; sisältää myös pitkiä jaksoja)
 • ArtECult VII, päättyy 31.5.2020 (kulttuuriala)

Opiskelijaryhmien vaihdot ja kehittämishankkeetä (ryhmämatkat ja ryhmien vastavierailut Suomessa)

 • 3D ROBO CHALLENGE – Erasmus+ Strategic Partnerships KA219 (Tieto- ja tietotekniikka)
 • FINGERBEL – Erasmus+ Strategic Partnerships KA229 (kone- ja tuotantotekniikka)
 • DIGIT 2 – Erasmus+ Strategic Partnerships KA202 (kulttuuri, hyvinvointi, kasvatus)
 • WINTER – Erasmus+ Strategic Partnerships KA202 (hyvinvointi)
 • Vocational Passion for Business – Nordplus Junior (liiketalous)

Muut rahoituskanavat

 • Ateriakorvaus kuuluu opiskelijan ulkomaan koulutusjakson rahoitukseen riippumatta hankkeesta ja ohjelmasta.
 • Hankkeiden lisäksi, jokainen Riverian opiskelija (vain suomen kansalaiset) voi hakea William ja Ester Otsakorven säätiöltä tukea 120€/ vko (apuraha voidaan myöntää kahdelle viikolle tai sitä pidemmälle oppilaitoksen järjestämälle ulkomaan koulutus-, harjoittelu- tai työpaikkalla oppimisen jaksolle). Tukea haetaan kirjallisella hakemuksella.

Lisätietoja

Lisätietoja ja ohjeita omavalmentajalta ja alojen kv-vastaavilta. Hankkeista ja Riverian kansainvälisestä toiminnasta lisätietoa antaa oppilaitoksen kansainvälisyystoimisto +358 50 311 5787 international@riveria.fi


Kaipaako sivu päivittämistä?