Ennen opiskelua

Tervetuloa riverialaiseksi!

Lue huolella sähköpostissa saamasi valintakirje

Valintakirjeessä on kerrottu opintojesi aloitusajankohta ja -paikka. Merkkaa se kalenteriisi, odottelemme sinua!

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Sinut on valittu jatkuvassa haussa

Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi Wilmassa valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti. Tätä varten saat väliaikaisen verkkotunnuksen sähköpostiisi.
Vahvistuslomakkeen löydät Wilman sinisestä palkista kohdasta Lomakkeet. Muista tallentaa! Tarkista ja täydennä Wilmassa myös henkilö- ja yhteystietosi, että voimme olla yhteydessä sinuun jo ennen opintojen alkua.

Saat uuden tunnuksen paikan vahvistuksen jälkeen. Tunnus tulee sähköpostiisi ennen opintojen alkamista. Tunnus toimii kaikissa oppilaitoksen järjestelmissä.
Uudella tunnuksella voit hakea Wilmassa asuntolapaikkaa, hakemuksen löydät kohdasta Hakemukset ja päätökset > Tee uusi hakemus > Hakemus, asuntolapaikka (opiskelija).

Sinut on valittu yhteishaussa

Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti Opintopolku.fi -palvelussa. Saat Riverian verkkotunnuksen sähköpostiisi paikan vahvistamisen jälkeen. Täydennä henkilötietosi ja huoltajasi yhteystiedot Wilmassa välittömästi kohdassa Lomakkeet > Henkilö- ja yhteystiedot.

Wilmassa voit myös

 • ilmoittautua kaksoistutkinnon opiskelijaksi Lomakkeet > Kahden tutkinnon suorittaminen
 • jos aloitat opiskelun
  • hius- ja kauneudenhoitoalan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, ilmoita osaamisalatoiveesi > Lomakkeet > Osaamisalan valinta
 • hakea asuntolapaikkaa > Hakemukset ja päätökset > Tee uusi hakemus > Hakemus, asuntolapaikka (opiskelija).

Lue lisää Wilmasta.

Todistuksia tarvitaan opiskelusuunnitelman laadintaan

Opiskelupaikkasi on ehdollinen, kunnes henkilöllisyytesi ja hakeutumisessa käyttämäsi todistukset on tarkistettu. Jos sinulla on peruskoulun jälkeisiä opintoja, skannaa tai kuvaa ne sähköiseen muotoon, tallenna muistitikulle tai lähetä itsellesi sähköpostiin. Tarvitset niitä heti opintojen alkaessa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadintaan.

Tallenna todistukset Wilman HOKS-lomakkeelle heti kun sinulla on käyttäjätunnus. Jos todistuksesi eivät ole suomenkielisiä, käännätä ne ennen Wilmaan tallentamista. Hyväksymme vain virallisen Suomessa toimivan kielenkääntäjän kääntämät todistukset.

Asuminen

Jos opiskelet tutkintoon johtavassa koulutuksessa, voit hakea maksutonta asuntolapaikkaa Kiteeltä, Lieksasta, Nurmeksessa, Valtimolta ja Joensuusta. Hakuohjeet saat valintakirjeessä.  Etusijalla ovat alle 18-vuotiaat, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, joilla on pitkä koulumatka tai huonot kulkuyhteydet. Saat tiedon asuntolapaikasta kirjeitse. Lue lisää asumisesta sivulta Asuminen.

Kansanopiston opiskelijalle asuminen Riverian asuntolassa on maksullista, samoin oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevalle.

Ammatilliset opinnot ja lukio samaan aikaan

Ammatillisten opintojen lisäksi voit halutessasi opiskella lukio-opintoja ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Voit ilmoittautua kahden tutkinnon suorittajaksi Wilmassa. Ilmoittautumakkeen löydät kohdasta Lomakkeet – Kahden tutkinnon suorittaminen. Lue lisää!

 • Käytännöt Joensuussa
 • Muiden toimipisteiden toimintatavoista tiedotetaan opintojen alkaessa. Yhteistyölukiona toimii paikkakunnan lukio.

Ruokailu Kela- tai ajokortilla

Jos opiskelet ammatillista perustutkintoa tai olet Valma-koulutuksessa, Riveria tarjoaa sinulle aamupuuron ja yhden maksuttoman aterian päivässä. Ruokailussa tarvitset Kela- tai ajokortin, joka sinulla on oltava mukana ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen. Etuus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevia.

Opiskelun rahoitus

Koulumatkatuki: Koulumatkatuen edellytyksenä on, että yhdensuuntaisen koulumatkan on oltava vähintään 10 kilometriä tai oppivelvollisilla vähintään 7 kilometriä. Palauta huolellisesti täytetty ja allekirjoitettu koulumatkatukihakemus opintotoimistoon opintojen alkaessa. Saat ostotodistuksen tuetun matkalipun ostoa varten aikaisintaan 14 päivää ennen opintojesi alkamista.

Kelan opintotuki päätoimisiin opintoihin. Täyttämällä hakulomakkeen verkossa osoitteessa www.kela.fi/opiskelijat nopeutat huomattavasti tukipäätöksen käsittelyä.

Omaehtoisen opiskelun työttömyysetuus yli 25-vuotiaille. Sovi asiasta TE-toimistosi kanssa ennen opintojen alkamista. Oppilaitos toimittaa HOKS-keskustelusi jälkeen pyynnöstäsi TEM-lomakkeen tai osassa kuntia olevan kuntakokeilulomakkeen suoraan sähköisenä viranomaiselle, jolta saat päätöksen.

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, jolla on työhistoriaa vähintään 8 vuotta. Lue lisää!

Lisätietoja muualla oppaassa Tuet ja etuudet.

Opiskelukustannukset ja hankinnat

Oppivelvollisille opiskeluvälineet, työasut ja materiaalit ovat ilmaisia. Saat kannettavan tietokoneen käyttöösi opintojen ajaksi. Kustannuksia voi kuitenkin syntyä alle 7 kilometrin koulumatkoista, jolloin et saa Kelan koulumatkatukea.

Joe et kuulu oppivelvollisuuden piirin, sinulle voi syntyä kustannuksia työasu ja -välinehankinnoista. Ohjeet hankintoihin saat opintojen alkaessa. Lisäksi kustannuksia aiheutuu kortti- ja passimaksuista, kirjahankinnoista, opintomatkoista tai asumisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana eri paikkakunnalla tai ulkomailla. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankkimista. Joissakin ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu.

Ennen opintojen alkua tarvittavat todistukset

 • Rokotustodistukset: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Aloittaessasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoja, sinulla tulee olla tiedot seuraavista rokotuksista (päivämäärä, jolloin rokotukset on annettu):

 • Tetanus-d (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus
 • Poliorokotus/Tetravac
 • MPR -rokotus (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko)
 • Sairastettu vesirokko tai otettu vesirokkorokote
 • B-hepatiittirokotus (vapaaehtoinen, suositeltava).

Selvitä omat rokotustietosi rokotuskortistasi tai kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta. Ota rokotustiedot mukaan terveystarkastukseen, johon varataan aika opintojen alkaessa. Jos et ole toimittanut rokotustietoja, et voi lähteä tutkintoon sisältyvään työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja koulutus keskeytyy.

 • Elintarvikealan terveydentilaselvitys: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, matkailualan perustutkinto, elintarvikealan perustutkinto

Voidaksesi työskennellä ravintolan/ kahvilan asiakaspalvelutehtävissä ja käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita tarvitset elintarvikealan terveydentilaselvityksen. Voit hankkia sen oman alueesi terveyskeskuksesta ennen opintojen aloittamista tai opiskeluterveydenhoitajalta opintojen alussa.

Alalla on myös työturvallisuusmääräyksiä, jotka vaikuttavat esim. korujen käyttöön oppilaitoksen asiakaspalvelussa ja työpaikalla oppimisen aikana. Näkyvät lävistykset kasvojen alueella sekä riippuvien, suurien korva-, kaula- tai muiden korujen käyttö on kielletty asiakastyössä.

 • Oleskelulupa: Jos et ole Suomen kansalainen, voit aloittaa opiskelun vasta, kun olet esittänyt voimassa olevan oleskeluluvan tai muun asiakirjan. Lue lisää.
 • Terveystiedot: Jos muutat Suomeen aloittaessasi opiskelun Riveriassa, perehdy hyvissä ajoin Suomessa vaadittaviin terveystarkastuksiin ja rokotuksiin. Sinun toimitettava ennen opintojen aloittamista tietoja terveydentilastasi Siun sotelle, joka vastaa terveys- ja sosiaalipalveluista Pohjois-Karjalan alueella. Antamiasi terveystietoja tarvitaan opintojen alkaessa tehtävässä terveystarkastuksessa. Hanki tarvittavat rokotukset ennen opintojen aloittamista. Varmista myös, että sinulla on riittävä voimassa oleva vakuutus.

Muuta

Lisätietoja opintojen aloittamisesta saat omavalmentajaltasi ja opintotoimistosta. Tutustu myös muihin Opiskelijan oppaan osioihin – löydät täältä kattavammin tietoa opiskelusta Riveriassa. Lisätietoja terveydenhuollosta löydät kohdasta Opiskeluterveydenhuolto.

Vuoden 2022 aikataulut

Toimintavuosi koostuu syys-, kevät- ja kesäkausista. Riveriassa on tarjolla opiskelumahdollisuus ympäri vuoden.  Talven lomaviikoilla ei ole tarjolla lähiopintoja. Kesäkauden opiskelusta saat lisätietoja omavalmentajaltasi. Jokaisen opiskelijan opiskelu- ja loma-ajoista sovitaan HOKS- keskustelussa.

 • Kevätkausi ma 3.1.2022 – pe 3.6.2022
  • Lähiopetus alkaa pääsääntöisesti 10.1.2022
 • Kesäkausi 30.5. – 31.7.2022
 • Syyskausi 3.8.2022 – 23.12.2022
  • Yhteishaun kautta valitut opiskelijat aloittavat opinnot 3.8.2022. Aloitusaika ja -paikka lähetetään valituille valintakirjeessä.
  • Jatkuan haun kautta hakeneiden opiskelu alkaa henkilökohtaisen aikataulun mukaisesti. Aloitusaika ja -paikka lähetetään valituille valintakirjeessä.

Huomioithan, että opintoja voi olla myös iltaisin ja kesällä. Lomamatkat  sinun kannattaa suunnittella oppilaitoksen loma-ajoiksi.

Tervetuloa riverialaiseksi!