Ennen opintojen alkua tarvittavat todistukset

Rokotustodistukset: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Aloittaessasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoja, sinulla tulee olla tiedot seuraavista rokotuksista (päivämäärä, jolloin rokotukset on annettu):

 • Tetanus-d (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus
 • Poliorokotus/Tetravac
 • MPR -rokotus (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko)
 • Sairastettu vesirokko tai otettu vesirokkorokote
 • B-hepatiittirokotus (vapaaehtoinen, suositeltava).

Selvitä omat rokotustietosi rokotuskortistasi tai kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta. Ota rokotustiedot mukaan terveystarkastukseen, johon varataan aika opintojen alkaessa. Jos et ole toimittanut rokotustietoja, et voi lähteä tutkintoon sisältyvään työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja koulutus keskeytyy.

Elintarvikealan terveydentilaselvitys: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, matkailualan perustutkinto, elintarvikealan perustutkinto

Voidaksesi työskennellä ravintolan/ kahvilan asiakaspalvelutehtävissä ja käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita tarvitset elintarvikealan terveydentilaselvityksen. Voit hankkia sen oman alueesi terveyskeskuksesta ennen opintojen aloittamista tai opiskeluterveydenhoitajalta opintojen alussa.

Alalla on myös työturvallisuusmääräyksiä, jotka vaikuttavat esim. korujen käyttöön oppilaitoksen asiakaspalvelussa ja työpaikalla oppimisen aikana. Näkyvät lävistykset kasvojen alueella sekä riippuvien, suurien korva-, kaula- tai muiden korujen käyttö on kielletty asiakastyössä.

Oleskelulupa ja rekisteröityminen

Tarvitsetko oleskeluluvan?

Jos et ole Suomen kansalainen, voit aloittaa opiskelun vasta, kun olet esittänyt voimassa olevan oleskeluluvan tai muun opiskeluun oikeuttavan matkustusasiakirjan. Oleskeluluvan hakeminen kestää 2-3 kuukautta. Oleskelulupaa ei tarvita, jos olet EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechensteinin tai Sveitsin kansalainen. Tällöin sinun tulee kuitenkin rekisteröityä Suomessa.

  • Kun saat valintapäätöksen, hae oleskelulupaa. Päätöksen oleskeluluvasta tekee Suomen maahanmuuttovirasto. Lue ohjeet Maahanmuuttoviraston sivuilta.
  • Voit aloittaa opiskelun, kun olet saanut oleskeluluvan. Lupa tarkistetaan kun aloitat opiskelun tai saavut asuntolaan.
  • Jos et ole saanut oleskelulupaa opintojen alkamispäivään mennessä, ota yhteyttä omavalmentajaasi.
  • Jos sinulla on jo voimassa oleva oleskelulupa, toimita kopio oleskeluluvasta hakemuksen liitteenä tai ota mukaasi haastatteluun.
  • Jos olet turvapaikanhakijana Suomessa, et tarvitse erillistä oleskelulupaa opiskelua varten.

Rekisteröityminen Suomen väestötietojärjestelmään

Kun saavut opiskelupaikkakunnalle ja aloitat opinnot, rekisteröidy Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröityminen on maksutonta ja sujuvoittaa elämääsi. Saat suomalaisen henkilötunnuksen ja virallisen osoitteen Suomeen. Kun sinulla on kotikunta, sinulla tavallisesti oikeus käyttää hyvinvointialueen, kaupungin tai kunnan palveluita.

1. Täytä verkkolomake osoitteessa Registration of a foreign student | Digital and population data services agency (dvv.fi). Liitä lomakkeelle viralliset henkilöllisyys- ja opiskelutodistuksesi ohjeiden mukaan.

2. Asioi palvelupisteellä: Digi- ja väestötietoviraston lähin palvelupiste on Joensuussa. Syksyllä 2023 opiskelijarekisteröintejä tehdään 24.8.2023, 31.8.2023, 14.9.2023, 21.9.2023 ja 28.9.2023. Näihin päiviin et tarvitse tehdä ajanvarausta.
Muulloin voit varata ajan verkossa. 

Terveystiedot

Jos muutat Suomeen aloittaessasi opiskelun Riveriassa, perehdy hyvissä ajoin Suomessa vaadittaviin terveystarkastuksiin ja rokotuksiin. Sinun toimitettava ennen opintojen aloittamista tietoja terveydentilastasi Siun sotelle, joka vastaa terveys- ja sosiaalipalveluista Pohjois-Karjalan alueella. Antamiasi terveystietoja tarvitaan opintojen alkaessa tehtävässä terveystarkastuksessa. Hanki tarvittavat rokotukset ennen opintojen aloittamista. Varmista myös, että sinulla on riittävä voimassa oleva vakuutus.