Omien päätelaitteiden hyödyntäminen opinnoissa (BYOD)

Kaikille Riverian opiskelijoille suositellaan kannettavaa tietokonetta opiskelun työkaluksi. Oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille tietokone annetaan omaksi henkilökohtaiseen käyttöön opintojen alussa. Muiden opiskelijoiden tulee hankkia tietokone omakustanteisesti.

BYOD (Bring Your Own Device) –ohjeistus kokoaa olennaiset omien laitteiden opiskelukäytön huomioitavat asiat ja käytännöt. Valtaosa ohjeista soveltuu sellaisenaan huomioitavaksi myös mobiili- ja muiden digilaitteiden käyttöön. 

Mitä hyötyä BYOD-mallista on?

  • Opiskelijan oppimiskokemus on miellyttävämpi ja henkilökohtaisempi kun hänellä on aina sama tuttu laite käytössä.
  • Ajasta ja paikasta riippumaton etä- ja hybridiopiskelu helpottuu merkittävästi.
  • Omista laitteista pidetään todennäköisesti parempaa huolta kuin oppilaitoksen laitteista.
  • Käyttäjien ja organisaation digivalmiudet kehittyvät – digilaitteiden ja ohjelmiston perushallinta on tärkeä osa ammatillista osaamista.
  • Kustannustehokkuus lisääntyy.

 

Yleisesti huomioitavia asioita 

Muut kuin oppivelvollisuusopiskelijat hankkivat laitteen omatoimisesti ja -kustanteisesti. Alla kuvatut oppivelvollisuuskannettavan tekniset ominaisuudet ovat hyvä suositus myös muiden kannettavien hankintaan. Valtaosa opiskelusta on suunniteltu ja toteutetaan niin, että se onnistuu suosituksen mukaisella laitteella. Joissain koulutuksissa tarvitaan ohjelmistoja, joita ei ole järkevästi saatavilla BYOD-koneisiin, ja tällöin opetus järjestetään kampuksilla oppilaitoksen koneilla. Myös akuuteissa tilanteissa, joissa opiskelijalla ei ole omaa laitetta käytettävissä, voidaan hyödyntää oppilaitoksen koneita. Niitä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti lainata opiskelijakäyttöön kotiin tai muuten pidemmäksi aikaa. 

Kannettava tietokone on hyvä olla hankittuna opintojen alkuvaiheessa. Myös mobiililaitteista on monenlaista hyötyä opiskelun aikana esimerkiksi tiedonhaussa ja kuva- tai videomuotoisessa raportoinnissa, mutta kaikkeen tietojenkäsittelyyn opiskelun aikana ne eivät riitä.  

Kaikilla Riverian kampuksilla on omille laitteille tarkoitettu laadukas ja turvallinen Wlan-verkko (Riveria-byod), johon kirjaudutaan henkilökohtaisilla Riverian verkon käyttäjätunnuksilla. Wlan-verkkoa käytettäessä tulee noudattaa Riverian tietoverkon ja tietojärjestelmien käyttösääntöjä. Wlan-verkon liikenne kulkee Riverian palomuurin suojausten ja valvonnan läpi. Verkon sovelluksia ja palveluita voidaan rajoittaa tietoturvan ja verkon kuormituksen vuoksi. 

riveria byod verkon ohje riveria byod verkon ohje

 

Tukea laitteiden käyttöön eduHelpparista

eduHelppari on Riverian Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden tarjoama palvelu, joka auttaa Riverian opiskelijoita tietoteknisissä kysymyksissä. Tyypillisiä eduHelpparin palveluja opiskelijoille ovat esimerkiksi oppivelvollisten tietokoneiden käytön neuvonta ja takuuasiat, käyttäjätunnuksiin ja salasanoihin liittyvä ohjaus sekä Riverian ohjelmistojen käytön tuki. EduHelppari pyrkii tarjoamaan tukea myös omien laitteiden käytössä, mutta huolto- tai ylläpitotoimet tulee järjestää muuten, esim. kaupallisilta toimijoilta.

 

Suosituksia oman opiskelutietokoneen hankintaan

Riveriassa käytetään pääsääntöisesti Windows-ympäristöä, joten suositteltava käyttöjärjestelmä on Windows 10 tai 11. Voit halutessasi käyttää myös muita käyttöjärjestelmiä (esim. macOS, Linux, Chrome OS), mutta silloin yhteensopivuusongelmat ovat mahdollisia ja tarjolla oleva tuki rajatumpaa. Tietokoneessa on syytä olla wlan-verkkokortti tietokoneen yhdistämiseksi Riverian verkkoon. Kaikissa oppimisympäristöissä ei voida taata riittävästi latausmahdollisuuksia useille laitteille samanaikaisesti, joten laitteen hankinnassa on syytä kiinnittää huomiota akun kapasiteettiin. Etäopiskelua varten tietokoneessa tulee olla kamera, mikrofoni ja kuulokkeet/kaiuttimet tai mahdollisuus liittää nämä ulkoisesti.

Useimmiten opiskeluun riittää perustason kannettava tietokone, alla on esimerkkinä Riverian oppivelvollisuuskannettavan kokoonpano. Opiskeltavasta alasta riippuen tarvetta voi tulla myös tehokkaamman laitteen hankkimiseksi, joten asiasta on hyvä keskustella tarvittaessa omavalmentajan/opettajan kanssa.

Riverian oppivelvollisille jaettava tietokone 2023
Koneen malli HP ProBook 445 G9
Prosessori Ryzen3 5425U
Näyttö 14 FullHD AG UWVA 250 HD NarrowBezel bent
Keskusmuisti 8GB DDR4 3200
Massamuisti (kiintolevy) 256GB PCIe NVMe Value
Käyttöjärjestelmä Win 11 Pro Education (LOE)
Laitteen takuu HP 2 year Pickup and Return Notebook Support, alkaen 1.8.2023

 

Vastuu ongelmatilanteissa

Opiskelija on itse vastuussa omista laitteistaan ja niiden turvallisuudesta. Laitteita on Riverian verkoissa ja palveluissa käytettävä tietosuoja huomioiden ja tietoturvaohjeistuksen mukaisesti. Riveria vastaa tarjoamiensa verkkojen ja palveluiden turvallisuudesta.

Laitteiden rikkoutumis- tai katoamistilanteissa vastuu on laitteen omistajalla. Ensisijaisesti korvausta tulee hakea laitteen takuusta tai omistajan kotivakuutuksesta.

 

Linkkejä

Riverian tietoverkon ja tietojärjestelmien käyttösäännöt
eduHelppari – Opiskelijan opas / Riveria (riverialainen.fi)
Oppivelvollisten tietokoneet – Opiskelijan opas / Riveria (riverialainen.fi)

 

Lisätietoja ja ohjeen päivitys:
tietohallintopäällikkö Mikko Alitupa, mikko.alitupa@riveria.fi
digipalvelujen asiantuntija Ilkka Eronen, ilkka.eronen@riveria.fi

Ohje luotu 31.8.2023