Matkat

Kelan koulumatkatuki

Kelan myöntämä koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea, jos

 • koulumatkasi pituus on vähintään 10 kilometriä ja oppivelvollisilla vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan
 • sinulla on vähintään 10 matkapäivää kuukaudessa
   • vähintään 15 matkapäivää/kk > koko kuukauden tuki
   • 10-14 matkapäivää/kk > puolen kuukauden tuki
   • alle 10 matkapäivää > ei tukea
 • opiskelet päätoimisesti ammatillista perustutkintoa, sen tutkinnon osia tai TUVA-koulutuksessa ja asut Suomessa
 • katso tarkemmat edellytykset Kelan sivulta.

Koulumatkatuki haetaan 1.8.2023 alkaen Omakelassa. Tuen hakemista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmanteen. Verkossa hakeminen nopeuttaa tuen saamista.

Hae tuki Omakelassa ja hanki lippu lipunmyyjältä

 1. Hae koulumatkatuki Omakelassa (www.kela.fi/omakela). Tarvitset hakemuksen tekemiseen verkkopankkitunnuksen tai mobiilivarmenteen. Tunnuksen saat omasta pankistasi ja varmenteen oman operaattorin kautta. Jos et voi itse kirjautua OmaKelaan, huoltajasi voi hakea tuen puolestasi.
 2. Selvitä reittioppaalla koulumatkasi pituus ja se, onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.
 3. Varmista myös  koulupäiviesi määrä. Työpaikalla oppimisen työpäivät löydät Wilmasta HOKS-lomakkeltasi kohdasta Sinulle suunnitellut ja toteutuneet koulutus- ja oppisopimusjaksot opintojen aikana.
 4. Lähetä hakemus. Et tarvitse asioida hakemuksen kanssa opintotoimistossa. Jos käytät koulumatkaasi julkista liikennettä, saatat saada päätöksen, eli niin sanotun osto-oikeuden heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin voit ostaa matkalipun koulumatkatuettuun hintaan lipunmyyjän verkkokaupasta. Muissa tilanteissa Kela maksaa tuen sinulle sen jälkeen, kun hakemus on käsitelty.
 5. Kun saat osto-oikeuden, osta lippu lipunmyyjältä:

  Waltti-matkakortti: Jos sinulla on jo käytössä Waltti-kortti, voit ostaa matkalipun Waltti-kaupasta. Uusi Waltti-kortti on käytävä lunastamassa Carelicumin myyntipisteestä.
  Ohje lipun hankkimiseen Joensuun seudun joukkoliikenteen sivuilla, lisätietoja myös sivulla Kelan tukemat liput.

  Matkahuollon lipun voit hankkia Matkahuollon Reitit ja liput -sovelluksesta. Matkahuollon toimipisteet eivät myy koulumatkatukilippuja. Jos sovelluksen tai tunnistautumisen kanssa on ongelmia, voit ottaa yhteyttä numeroon Matkahuollon palvelunumeroon 020 331 222 klo arkisin 8 – 16 välisenä aikana.

Tee muutosilmoitus aina kun matka muuttuu

Hae koulumatkatuki jokaisen toimintavuoden alkaessa sekä aina kun koulumatkasi muuttuu esimerkiksi työpaikalla oppimisen ajaksi. Tuki kannattaa hakea etukäteen, esim. ennen työpaikalla oppimisen alkua. Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jos esimerkiksi haluat saada tukea syyskuun alusta alkaen, jätä hakemus lokakuun loppuun mennessä.

Mikäli opiskelet työttömyysetuudella, johon sisältyy kulukorvaus, et voi saada Kelan koulumatkatukea.

Myös muut hakemisen tavat ovat mahdollisia

Jos et voi hakea tukea itse OmaKelassa, huoltaja voi hakea tuen puolestasi.

Tuen voi edelleen hakea myös koulumatkatuen hakemuslomakkeella (KM 1). Jos haet tuen paperilomakkeella, saat oikeuden lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen. Päätöksen saamiseen kuluu useita päiviä.

Lisätietoja
Kelan palvelunumero puh. 020 692 209 arkisin klo 9-16 ja www.kela.fi/koulumatkatuki ja Näin haet koulumatkatukea | Henkilöasiakkaat | Kela.
Myös opintotoimisto neuvoo ja opastaa tuen hakemisessa.

Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennus

Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennukset opiskelijakortilla. Lue lisää korttivaihtoehdoista.
Lisätietoja alennuksista www.vr.fi tai www.matkahuolto.fi.

Oppisopimuskoulutuksen matkakorvaukset

Jos et saa palkkaa oppilaitoksen oppimisympäristöissä tapahtuvan oppimisen ajalta, voit hakea opintososiaalisia etuuksia (päiväraha, perheavustus, matka- ja majoituskorvaukset). Lue lisää sivulta etuudet oppisopimuskoulutuksessa.

Ja juna kulkee vaan
stux / Pixabay

Kaipaako sivu päivittämistä?