Opinto- ja muut tuet

Opintotuki

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Kelan myöntämään opintotukeen kuuluvat opintorahan lisäksi huoltajakorotus, oppimateriaalilisä sekä opintolainan valtiontakaus. Opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat

  • oppilaitokseen hyväksyminen
  • päätoiminen opiskelu
  • opinnoissa edistyminen
  • taloudellisen tuen tarve

Opintorahaa voi hakea 17-vuotiaana. Opintorahan määrään vaikuttavat ikäsi, asutko itsenäisesti vai vanhempasi luona (olet vanhempasi luona asuva, jos asut samassa asunnossa vanhempasi kanssa), oletko avioliitossa, onko sinulla lapsia ja vahempiesi tulot.

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää myös edistyä riittävästi. Edistyminen on riittävää, jos päätoiminen opiskeluaikasi ei tule olennaisesti ylittämään suorittamillesi opinnoille määriteltyä tukiaikaa. Tukiaika ammatillisessa perustutkinnossa on maksimissaan 4 lukuvuotta. Jos opintosi eivät edisty riittävästi, Kela voi muuttaa tukesi määräaikaiseksi tai lakkauttaa sen kokonaan. Kela voi myös periä sinulta tukea takaisin, jos sinulle on kertynyt opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella.

Opintotuki kannattaa aina hakea Kelan verkkopalvelun kautta. Sivusto opastaa hakemisessa ja kertoo mm. mahdolliset tarvittavat liitteet. Neuvoja opintotukietuuksiin saa opintotoimistosta, Kelan palvelunumerosta 020 692 209, netistä www.kela.fi/opintotuki. Tutustu myös opinto- ja asumistuen hakemisen video-ohjeeseen.

Tukea asumisen kustannuksiin

Asumisen kustannuksiin voit hakea yleistä asumistukea Kelalta. Lue lisää Kelan sivuilta.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksessa sinulla on oikeus työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan työpäivien ajalta. Lisäksi voit saada tietopuoliseen opetukseen osallistumisen ajalta majoitus- ja matkakorvausta, jos opiskelupäivät ovat sinulle palkattomia. Lisätietoa oppisopimuskoulutuksen opintososiaalisista etuuksista löydät täältä.

Nuoren kuntoutusraha

Nuoren kuntoutusrahaa on Kelan myöntämä etuus opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalle 16-19 -vuotiaille. Saadaksesi kuntoutusrahaa sinulla tulee olla kotikunnassasi laadittu henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelma. Tavoite on, että suoriudut opinnoistasi siinä ajassa, jolle kuntoutus on myönnetty. Tuki haetaan Kelalta, joka seuraa opintojesi ja kuntoutumisesi etenemistä.

Kuntoutusraha

Työeläkelaitokset tukevat ammatillista kuntoutumista esimerkiksi uudelleen kouluttautumiseen maksettavalla kuntoutusrahalla. Voit hake kuntoutusrahaa, kun sinulle on suunniteltu kuntoutuspolku oman lääkärisi ja työeläkeyhtiösi kanssa.


Kaipaako sivu päivittämistä?