Ohje tietokoneen hankintaan lukio-opintoja suorittaville

Lukio-opintoja suorittavien opiskelijoiden on hankittava oma kannettava tietokone, jota käytetään opiskelun arkirutiineihin.

Niillä tehdään myös kurssikokeita sekä sähköiset ylioppilaskokeet. Koneen käyttöjärjestelmä voi olla Windows (PC), OS X (MacBook) tai Linux.

Sähköisten kokeiden edellytyksenä on, että koneeseen on mahdollista käynnistää USB-tikulta kokeissa käytettävä DigabiOS-käyttöjärjestelmä. Käynnistys onnistuu lähes kaikilla koneilla, mutta tämä seikka on syytä varmistaa myyjältä tietokonetta hankittaessa.

Lisäksi koneessa tulisi olla vähintään 2 USB-porttia (jos opiskelija haluaa käyttää esim. erillistä hiirtä) sekä paikka Ethernet- kaapelille.

Tietokoneeseen tulee olla myös mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni joko USB-liitännän tai pistokkeiden avulla. Tarkemmat opiskelijan päätelaitteen tekniset vaatimukset on hyvä tarkistaa ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilta: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/

Ohjeen voi näyttää tarvittaessa myyjälle tietokonetta hankittaessa.

HUOM!

Juuri myyntiin tullut kannettava tietokone ja varsinkin uusi MacBook on riskihankinta. Näissä kannattaa kokeilla käynnistys Abittiin ennen ostopäätöstä tai sopia etukäteen palautusehdoista ja kaupan purusta, jos kone ei toimikaan lupausten ja odotusten mukaan Abitissa.

Uusimmissa MacBookeissa kevään 2018 kokemuksien perusteella ei välttämättä toimi oma tasohiiri, näppäimistö eikä äänet.

Monoar / Pixabay

Kaipaako sivu päivittämistä?