Perustutkinto

Ammatillinen perustutkinto (180 osp) antaa sinulle perusosaamisen alasi työtehtäviin sekä syvemmän osaamisen suorittamiesi tutkinnon osien ja osaamisalan mukaisesti. Käytännön ammattitaidon osaamista hankitaan työpaikoilla joko koulutus- tai oppisopimuksella.

Yhteisissä tutkinnon osissa opiskelet tulevaisuuden avaintaitoja kuten vuorovaikutus-, viestintä- ja kommunikointitaitoja suomeksi ja eri kielillä, omaan alaan liittyviä matemaattisia ilmiöitä tai työkyvyn ja työelämässä toimimiseen liittyviä sisältöjä sekä ongelmanratkaisutaitoja. Katso yhteisten tutkinnon osien esittelyvideot ja oppimisympäristöt täältä.

Opiskeluaikasi on 2-4 vuotta riippuen omista tavoitteistasi, aikaisemmasta koulutuksestasi tai työkokemuksestasi. Opiskelun alussa laadit yhdessä omavalmentajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS).  Voit myös suorittaa ammatillisen perustutkinnon kanssa yhtäaikaa ylioppilastutkinnon.

Voit siirtyä työelämään heti perustutkinnon suorittamisen jälkeen tai hakeutua jatko-opintoihin. Työelämässä sinun on mahdollista kehittää ammatillista osaamistasi lisää suorittamalla ammatti– ja erikoisammattitutkintoja.

Omavalmentajasi kertoo sinulle tarkemmin tutkintosi sisällöstä opintojesi alkaessa. Voit tutustua jo etukäteen oman tutkintosi rakenteeseen ja tutkinnon osien sisältöön ePerusteet -palvelussa.


Onko sinulla parempaa tietoa?