Pakopeli oppimisen välineenä

Kampaaja- ja kosmetologiopiskelijat tutustuivat mis- ja disinformaation, deep fake-videoiden ja valeprofiilien tunnistamiseen pakopelissä tiistaina. Pakopeli toteutui äidinkielen opettajien Satu Kinnusen ja Hanna Ukkolan sekä informaatikkojen Pia Rask-Jussilan ja Tatu Kaihuan yhteistyöllä.

Pakopelituokion päätteeksi opiskelijat kirjoittivat tapahtumasta uutisia. Alla Ronja Heinosen ja Suvi Kortelaisen kirjoittama kuvaus aamupäivän annista

Erotatko oikean väärästä?

Joensuun seutukirjasto vieraili 14.3.2023 Joensuun Riverialla Peltolan kampuksella. Kirjasto järjesti äidinkielen tunnilla opiskelijoille pakopelin nimeltä Musta Laatikko. Pelin ohjaajina toimivat Pia Rask-Jussila sekä Tatu Kaihua.

Pelin alussa opiskelijat jaettiin pareittain ja jokaiselle parille jaettiin oma laatikko. Peli koostui erilaisista tehtävistä, joita opiskelijoiden piti ratkoa annettujen vihjeiden avulla. Pelissä olevat tehtävät liittyivät muun muassa valeuutisiin ja niiden tunnistamiseen, sekä käänteisen kuvahaun tekemiseen. Peli antaa paljon hyödyllisiä vinkkejä, joita voi hyödyntää esimerkiksi silloin kun pohtii jonkun uutisen todellisuutta.

Pakopelin tarkoituksena on opastaa nuoria erottamaan oikea väärästä.