Ennen opiskelua

Tervetuloa riverialaiseksi!

Lue huolella saamasi valintakirje

Valintakirjeessä on kerrottu opintojesi aloitusajankohta ja -paikka. Merkkaa se kalenteriisi, odottelemme sinua!

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti Wilmassa (jatkuva haku) tai opintopolku.fi -palvelussa (yhteishaku).

Jos sinut on valittu jatkuvassa haussa, saat väliaikaisen Wilma-tunnuksen sähköpostiisi heti opiskelijavalinnan jälkeen. Vahvista opiskelupaikkasi Wilmassa. Vahvistuslomakkeen löydät oikeasta yläkulmasta kohdasta Lomakkeet. Muista tallentaa lomake. Tarkista ja täydennä Wilmassa myös henkilö- ja yhteystietosi, että voimme olla yhteydessä sinuun jo ennen opintojen alkua.  Lue lisää Wilmasta.

Yhteishaussa valittuna saat Wilma-tunnukset opintojen alkaessa. Myös huoltajasi saa tunnukset opintojen aloittamisen jälkeen. Täydennä henkilötietosi ja huoltajasi yhteystiedot heti opintojen alkaessa.

Todistukset

Opiskelupaikkasi on ehdollinen, kunnes henkilöllisyytesi ja hakeutumisessa käyttämäsi todistukset on opintojen alkaessa tarkistettu. Etsi valmiiksi peruskoulun jälkeiset keskeiset koulu- ja työtodistuksesi. Skannaa tai kuvaa ne sähköiseen muotoon, tallenna muistitikulle tai lähetä itsellesi sähköpostiin. Tarvitset niitä heti opintojen alkaessa henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadintaan. Tallenna todistukset Wilmaan heti kun sinulla on Wilman käyttäjätunnus. Ohjeet saat omavalmentajaltasi ja Wilmasta.
Jos todistuksesi eivät ole suomenkielisiä, käännätä ne ennen Wilmaan tallentamista. Hyväksymme vain virallisen Suomessa toimivan kielenkääntäjän kääntämät todistukset.

Asuminen

Jos opiskelet tutkintoon johtavassa koulutuksessa, voit hakea maksutonta asuntolapaikkaa Kiteeltä, Lieksasta, Nurmeksessa, Valtimolta ja Joensuusta. Hakuohjeet saat valintakirjeessä.  Etusijalla ovat alle 18-vuotiaat, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, joilla on pitkä koulumatka tai huonot kulkuyhteydet. Saat tiedon asuntolapaikasta kirjeitse. Lue lisää asumisesta sivulta Asuminen.

Kansanopiston opiskelijalle asuminen Riverian asuntolassa on maksullista, samoin oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevalle.

Ammatilliset opinnot ja lukio samaan aikaan

Ammatillisten opintojen lisäksi voit halutessasi opiskella lukio-opintoja ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Voit ilmoittautua kahden tutkinnon suorittajaksi Wilmassa. Ilmoittautumakkeen löydät kohdasta Lomakkeet – Kahden tutkinnon suorittaminen.
Lue lisää!

 • Käytännöt Joensuussa
 • Muiden toimipisteiden toimintatavoista tiedotetaan opintojen alkaessa. Yhteistyölukiona toimii paikkakunnan lukio.

Ruokailu Kela- tai ajokortilla

Jos opiskelet ammatillista perustutkintoa tai olet Valma-koulutuksessa, Riveria tarjoaa sinulle aamupuuron ja yhden maksuttoman aterian päivässä. Ruokailussa tarvitset Kela- tai ajokortin, joka sinulla on oltava mukana ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen. Etuus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevia.

Opiskelun rahoitus

Kelan opintotukea voit hakea perustutkinto-opiskeluun tai muihin päätoimisiin opintoihin. Täyttämällä hakulomakkeen verkossa osoitteessa www.kela.fi/opiskelijat nopeutat huomattavasti tukipäätöksen käsittelyä.

Omaehtoisen opiskelun työttömyysetuutta voit hakea, jos olet yli 25-vuotias. Sovi asiasta oman TE-toimistosi kanssa ennen opintojen alkamista. TE-toimistoon toimitettavan TEM-lomakkeen saat oppilaitoksesta opintojen alkamisen jälkeen, kun HOKS-keskustelu on käyty.

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, jolla on työhistoriaa vähintään 8 vuotta. Lue lisää!

Koulumatkatukea voit hakea, kun yhdensuuntainen päivittäinen koulumatkasi on vähintään 10 km. Palauta valmiiksi täytetty koulumatkatukihakemus henkilökohtaisesti opintotoimistoon opintojen alkaessa. Voit saada ostotodistuksen tuetun matkalipun ostoa varten aikaisintaan 14 päivää ennen opintojesi alkamista.

Lisätietoja muualla oppaassa Tuet ja etuudet.

Opiskelukustannukset ja hankinnat

Vaikka perustutkinnoissa opetus on ilmaista, opiskelun aikana sinulle voi syntyä kustannuksia työasu ja -välinehankinnoista. Ohjeet hankintoihin saat opintojen alkaessa. Lisäksi kustannuksia aiheutuu kortti- ja passimaksuista, kirjahankinnoista, opintomatkoista tai asumisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana eri paikkakunnalla tai ulkomailla. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankkimista. Joissakin ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu.

Ennen opintojen alkua tarvittavat todistukset

 • Rokotustodistukset: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Aloittaessasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoja, sinulla tulee olla tiedot seuraavista rokotuksista (päivämäärä, jolloin rokotukset on annettu):

 • Tetanus-d (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus
 • Poliorokotus/Tetravac
 • MPR -rokotus (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko)
 • Sairastettu vesirokko tai otettu vesirokkorokote
 • B-hepatiittirokotus (vapaaehtoinen, suositeltava).

Selvitä omat rokotustietosi rokotuskortistasi tai kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta. Ota rokotustiedot mukaan terveystarkastukseen, johon varataan aika opintojen alkaessa. Jos et ole toimittanut rokotustietoja, et voi lähteä tutkintoon sisältyvään työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja koulutus keskeytyy.

 • Elintarvikealan terveydentilaselvitys: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, matkailualan perustutkinto, elintarvikealan perustutkinto

Voidaksesi työskennellä ravintolan/ kahvilan asiakaspalvelutehtävissä ja käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita tarvitset elintarvikealan terveydentilaselvityksen. Voit hankkia sen oman alueesi terveyskeskuksesta ennen opintojen aloittamista tai opiskeluterveydenhoitajalta opintojen alussa.

Alalla on myös työturvallisuusmääräyksiä, jotka vaikuttavat esim. korujen käyttöön oppilaitoksen asiakaspalvelussa ja työpaikalla oppimisen aikana. Näkyvät lävistykset kasvojen alueella sekä riippuvien, suurien korva-, kaula- tai muiden korujen käyttö on kielletty asiakastyössä.

 • Oleskelulupa: Jos et ole Suomen kansalainen, voit aloittaa opiskelun vasta, kun olet esittänyt voimassa olevan oleskeluluvan tai muun asiakirjan. Lue lisää.

Muuta

Lisätietoja opintojen aloittamisesta saat omavalmentajaltasi ja opintotoimistosta. Tutustu myös muihin Opiskelijan oppaan osioihin – löydät täältä kattavammin tietoa opiskelusta Riveriassa. Lisätietoja terveydenhuollosta löydät kohdasta Opiskeluterveydenhuolto.

Toimintavuoden 2020-2021 aikataulut

 • Syyskausi 5.8.2020 – 18.12.2020
  • Syysloma on viikolla 42 (12. – 18.10.2020)
  • Joululoma 23.12.2020 – 10.1.2021
 • Kevätkausi 11.1.2021 – 4.6.2021
  • Talviloma on viikolla 10 (8. – 14.3.2021)
 • Kesäkausi 5.6. – 31.7.2021.

Huomioithan, että opintoja voi olla myös iltaisin ja kesällä. Lomamatkat  sinun kannattaa suunnittella oppilaitoksen loma-ajoiksi. Lue lisää Toimintavuoden aikataulut.

Tervetuloa riverialaiseksi!