Ohjeet verkon ja laitteiden käyttöön

Digitaalisen teknologian käyttö on oleellinen osa opiskelua

Tietojärjestelmät ovat tarkoitettu helpottamaan työtä ja siksi on tärkeää, että järjestelmät toimivat moitteettomasti ja ovat turvallisia. Jokainen verkon käyttäjä on vastuussa omasta toiminnastaan verkkoa käyttäessään, vaikka verkon ja/ tai järjestelmän ylläpitäjät voivatkin asettaa rajoituksia oman verkon käytölle.

Se, että jokin toiminto ei ole estetty, ei tarkoita sitä, että sen toteuttaminen olisi asiallista ja hyvien tapojen mukaista.

Netiketti ja ongelmatilanteet

Netikettiin ja tarkempiin Riverian verkonkäytön sääntöihin ja käytäntöihin tutustutaan opiskelujen alkuvaiheessa opettajien ja ryhmänohjaajien opastuksella. Säännöt on hyväksyttävä wilmassa. Ongelmatapauksissa otetaan yhteyttä ohjaavaan opettajaan tai henkilöstöön, jonka kautta vikailmoitus tehdään Riverian helpdeskiin.

HUOM! Opiskelijat eivät ole itse suoraan yhteydessä Riverian Helpdeskiin.

Käyttäjätunnukset ja salasanat

Tietojärjestelmien käyttöä varten jokaisella opiskelijalla on omat henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Käyttäjätunnus on opiskelijanumero. Useaan Riverian järjestelmään kirjaudutaan sähköpostiosoitteella, joka on muotoa opiskelijanumero@edu.riveria.fi.

Käyttäjätunnuksen saa opiskelujen alkaessa ryhmäohjaajalta tai opintotoimistosta. Tunnusten käytön edellytyksenä on sitoutuminen noudattamaan Netikettiä ja Riverian verkonkäytön sääntöjä.

Tunnus ja salasana ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa luovuttaa muiden käyttöön. Väärikäytösten tai netiketin vastaisen käytön ilmetessä tunnuksen käyttö voidaan estää.

Salasanat

Oletussalasana muodostuu merkkijonosta Uusi ja sosiaaliturvatunnuksen tarkenteesta. Ensimmäinen U-kirjain kirjoitetaan isolla kuin myös tarkenteessa mahdollisesti oleva kirjain. Esim. Uusi245W.

Ensimmäistä kertaa kirjauduttaessa Riverian verkkoon salasana pyydetään vaihtamaan. Salasanan vähimmäispituus on kahdeksan (8) merkkiä ja se ei saa sisältää käyttäjätunnusta. Salasanassa on oltava vähintään yksi pieni kirjain, yksi iso kirjain sekä yksi numero. Ensimmäisen salasanan vaihdon voi tehdä myös internetissä osoitteessa http://salasana.riveria.fi. Samalla tulee rekisteröityä Office 365 -turvatietoportaaliin henkilökohtaisella matkapuhelinnumerolla. Rekisteröityminen mahdollistaa salasanan palauttamisen itsepalveluna sekä käyttäjätunnuksen paremman tietoturvan. Useat muutkin Riverian järjestelmät pyytävät rekisteröitymistä turvatietoportaaliin, jos sitä ei ole aikaisemmin tehty.

Tarkemmat ohjeet tunnuksen käyttöönotosta http://salasana.riveria.fi -sivun kautta löydät tästä.

Salasana vanhenee 90 päivän välein. Vanhenemisesta lähetetään muistutussähköposti Riverian sähköpostiin. Järjestelmä muistaa 10 aiempaa salasanaa, eikä hyväksy niitä uudelleen käytettäväksi. Käyttäjätunnus lukkiutuu viiden (5) väärin kirjoitetun salasanan jälkeen. Lukkiutunut salasana avautuu automaattisesti 30 minuutin kuluttua. Jos tunnus lukkiutuu pysyvästi tai verkkoon kirjautuminen ei muuten onnistu, ota yhteyttä opettajaan.

Salasanan vaihtaminen

Salasanan vaihtaminen tapahtuu osoitteessa http://salasana.riveria.fi. Myös vanhaksi menneen salasanan voi vaihtaa täällä. Useat Riverian järjestelmät pyytävät automaattisesti vanhaksi menneen salasanan vaihtoa.

Unohtuneen salasanan voi palauttaa itsepalveluna osoitteessa http://salasana.riveria.fi. Salasanan palautuksen ehtona on, että olet Rekisteröitynyt Office 365 -turvatietoportaaliin. Rekisteröitymistä kysytään kysytään usean Riverian eri järjestelmän kirjautumisen yhteydessä. Sen voi myös tehdä suoraan osoitteessa: https://aka.ms/ssprsetup.

Office 365

Riverian opiskelijana sinulla on käytössä Office365-palvelu. Office365-palveluun pääset kirjautumaan Riverian käyttäjätunnuksella (opiskelijanumero@edu.riveria.fi) osoitteessa https://portal.office.com tai http://edu.riveria.fi. Office 365 toimii myös mobiililaitteilla. Office365 tarjoaa mm. seuraavat palvelut:

 • Sähköposti ja kalenteri
  • opiskelijanumero@edu.riveria.fi
  • 1000 Gt postilaatikko
  • opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen osoitekirja
 • Onedrive-pilvitallennustila
  • 1000 Gt tallennustilaa
  • Tiedostojen ja kansioiden jakaminen muille käyttäjille
 • Teams
  • pikaviestintä ja verkkokokoukset
 • Office Web Apps (Word, Excel, PowerPoint ja OneNote) selaimella käytettävät sovellukset
 • Uusin täysi Microsoft Office -toimistosovellus 5 henkilökohtaiselle työasemalle opintojen ajaksi.

Kirjauduttaessa Office 365 -palveluihin, palveluun on syötettävä ja vahvistettava tietoturvasyistä – ja ominaisuuksista johtuen henkilökohtainen matkapuhelinnumero.

Tietokoneluokkien käyttö

Vika- ja väärinkäytöstilanteista on ilmoitettava viipymättä tunnin pitäjälle tai yksikön ylläpitäjille vikatilanteen korjaamista ja vastuukysymysten selvittämistä varten.

Atk-luokkien työasemiin ei kannata tallentaa tärkeitä tiedostoja, koska ne voivat kadota ylläpitotoimien ja työasemavaihtojen yhteydessä. Mahdollisesti tallennetut tiedostot on ainakin varmuuskopioitava itselle esim. Onedrive-tallennuspalveluun.

Tietokoneluokissa käytetään opetuksen ja ohjauksen apuvälineenä mm. LanSchool-ohjelmistoa. Opettajat voivat ohjata opiskelijaa omalta koneeltaan ja näkevät siten opiskelijalla esillä olevat ohjelmistot.

Tietojen yksityisyyden varmistamiseksi opiskelijoiden on syytä välttää henkilökohtaisten tietojen käsittelyä tuntien aikana.

Lalmch / Pixabay

Omien laitteiden käyttö

Puhelimien ja mobiililaitteiden hyödyntäminen tietojen hankinnassa ja opiskelussa on lisääntymässä. Kun laiteita käytetään opiskelutilanteessa, on siitä sovittava etukäteen opettajan tai työssäoppimisen ohjaajan kanssa. Puhelimet ja mobiililaitteet on pidettävä pääsääntöisesti äänettömänä tai suljettuina opiskelutilanteissa (tuntien ja työssäoppimisen aikana).

Sinulla on käytettävissä opiskelijoille tarkoitettu oma langaton-verkko, jota voit käyttää omilla tietokoneilla ja mobiililaitteilla. Verkko näkyy nimellä Riveria-byod.  Verkkoon kirjaudutaan samoilla verkon tunnuksilla kuin oppilaitoksen koneille.

Nykyaikaisissa mobiililaitteissa Office365 -konfiguroinnin voi tehdä suoraan omilla tunnuksilla, jolloin tiedot ovat käytettävissä esim. omalla matkapuhelimella.


Kaipaako sivu päivittämistä?