Pikaopas aloittavalle opiskelijalle

Tervetuloa riverialaiseksi!

Pikaoppaasta saat perusinfon opintojen aloittamiseen. Lue kuitenkin myös koko opas, usko pois, se kannattaa! Oppaaseen on koottu tietoa ensisijaisesti tutkintoon johtavassa ja Valma-koulutuksessa opiskeleville.

Koronavirusepidemian vuoksi kaikki opetus aloitetaan etäopetuksena ainakin 17.4.2020 saakka.

 • Saat tiedon opintojen aloittamisesta valintakirjeessä. Ryhmävalmentajasi on sinuun yhteydessä kirjeessä ilmoitettuna ajankohtana.
 • Lue lisää opintojen aloittamisesta etäopetuksena.

Riveria on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Meillä voit opiskella ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia, lisätä osaamistasi ammatillisessa täydennyskoulutuksessa tai kansanopisto- ja kesäyliopistokoulutuksessa.

Toimimme kuudella paikkakunnalla: Joensuussa, Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa sekä Valtimolla. Kampuksia on yhteensä 11, joista 6 sijaitsee Joensuussa. Tutustu omaan kampukseesi täällä.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintakirjeessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti osoitteessa www.riveria.fi/opiskelupaikka tai opintopolku.fi -palvelussa. Opiskelupaikkasi on ehdollinen, kunnes henkilöllisyytesi ja hakeutumisessa käyttämäsi todistukset on tarkistettu.

Asuminen

Jos opiskelet tutkintoon johtavassa koulutuksessa, voit hakea maksutonta asuntolapaikkaa Kiteeltä, Lieksasta, Valtimolta ja Joensuusta osoitteessa www.riveria.fi/asuntolapaikka. Etusijalla asuntolaan ovat alle 18-vuotiaat, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, joilla on pitkä koulumatka tai huonot kulkuyhteydet. Saat tiedon asuntolapaikasta kirjeitse. Lue lisää asumisesta sivulta Asuminen.

Kansanopiston opiskelijalle asuminen Riverian asuntolassa on maksullista, samoin oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevalle opiskelijalle.

Opintojen aloitus

Opiskeluaikasi määräytyy aikaisemman osaamisesi, koulutuksesi ja työkokemuksesi perusteella. Normaalisti perustutkintojen opiskeluaika on peruskoulutusta siirtyvälle 3 vuotta ja aiempaa osaamista jo hankkineelle 1-2 vuotta. Tutkinnon suoritusaika tarkentuu HOKS-keskustelussa ryhmävalmentajan kanssa. Opiskeluoikeutesi päättyy, kun olet suorittanut HOKS:n mukaisen koulutuksen, tutkinnon tai tutkinnon osat.

Etsi valmiiksi opintojen aloitukseen entiset peruskoulun jälkeiset koulu- ja työtodistuksesi. Skannaa tai kuvaa ne sähköiseen muotoon, tallenna ne muistitikulle tai lähetä itsellesi sähköpostiin. Tarvitset niitä heti opintojen alkaessa henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadintaan. Ryhmävalmentajasi opastaa sinua tallentamaan ne Wilmaan.

Toimintavuoden 2019-2020 aikataulut

Syyskausi 1.8.2019 – 20.12.2019
Syysloma on viikolla 42 (14. – 20.10.2019)
Joululoma on 21.12.2019 – 6.1.2020
Kevätkausi ti 7.1.2020 – 31.5.2020
Talviloma on viikolla 10 (2. – 8.3.2020)
Kesäkausi 1.6. – 31.7.2020

Opintojen aloituspäivä voi kuitenkin vaihdella, tarkista se saamastasi valintakirjeestä. Lomamatkat tulee järjestää oppilaitoksen loma-aikoina. Katso Lukuvuoden aikataulut. Huomioithan, että opintoja voi olla myös kesällä!

Kahden tutkinnon opinnot

Sinulla on mahdollisuus opiskella ammatillisen koulutuksen ohella lukio-opintoja ja suorittaa ylioppilastutkinto. Hakeudu kahden tutkinnon suorittajaksi samalla kun otat opiskelupaikan vastaan. Lue lisää!

 • Käytännöt Joensuussa
 • Muiden toimipisteiden toimintatavoista tiedotetaan opintojen alkaessa. Yhteistyölukiona toimii paikkakunnan lukio.

Opiskelijaruokailu

Jos opiskelet ammatillista perustutkintoa tai  olet Valma-koulutuksessa, Riveria tarjoaa sinulle aamupuuron ja yhden maksuttoman aterian päivässä. Ruokailussa tarvitset Kela- tai ajokortin, joka sinulla on oltava mukana ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen. Etuus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevia.

Ennen opintojen alkua tarvittavat todistukset

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijan rokotustiedot

Aloittaessasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintoja, on sinulla oltava seuraavista rokotuksista tiedot (päivämäärä, jolloin rokotukset on annettu):

 • Tetanus-d (jäykkäkouristus, kurkkumätä) rokotus
 • Poliorokotus/Tetravac
 • MPR -rokotus (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko)
 • Sairastettu vesirokko tai otettu vesirokkorokote
 • B-hepatiittirokotus (vapaaehtoinen, suositeltava).

Selvitä rokotustiedot rokotuskortistasi tai kotipaikkakuntasi terveyskeskuksesta. Ota rokotustiedot mukaan terveystarkastukseen, johon varataan aika opintojen alkaessa. Jos et ole toimittanut rokotustietoja, et voi lähteä koulutukseen sisältyvään työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen ja koulutus keskeytyy.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, matkailualan perustutkinto, elintarvikealan perustutkinto

Voidaksesi työskennellä keittiössä, tarvitset elintarvikealan terveydentila selvityksen. Voit hankkia tämän selvityksen oman alueen terveyskeskuksesta ennen opintojen aloittamista tai opiskeluterveydenhoitajalta opintojen alussa.

Alalla on myös työturvallisuusmääräyksiä, jotka vaikuttavat esim. korujen käyttöön työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana. Kasvojen alueen näkyviä lävistysten sekä riippuvien, suurien korva-, kaula- tai muiden korujen käyttö on kielletty asiakastyössä.

Opintojen rahoitus

Koulumatkatukea voit hakea, kun yhdensuuntainen, päivittäinen koulumatkasi on vähintään 10 km. Valmiiksi täytetty koulumatkatukihakemus palautetaan henkilökohtaisesti opintotoimistoon opintojen alkaessa. Voit saada ostotodistuksen tuetun matkalipun ostoa varten aikaisintaan 14 päivää ennen opintojesi alkamista.

Voit hakea opintotukea kaikkiin päätoimisiin opintoihin. Opintotuki koostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Täytä hakulomake verkossa osoitteessa www.kela.fi/opiskelijat ja nopeutat huomattavasti tukipäätöksen käsittelyä.

Jos aiot hakea omaehtoisen opiskeluun työttömyysetuutta, sovi siitä oman TE-toimiston kanssa ennen opintojen alkamista. Te-toimistoon toimitettavat TEM-lomakkeen saat oppilaitoksesta vasta opintojen alkamisen jälkeen.

Myös Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, jolla on työhistoriaa vähintään 8 vuotta. Lue lisää!

Lisätietoja muualla oppaassa Tuet ja etuudet.

Opiskelukustannukset

Opiskelun aikana erilaisia kustannuksia voi kertyä esimerkiksi kortti- ja passimaksuista, kirjahankinnoista, opintomatkoista tai asumisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana eri paikkakunnalla tai ulkomailla. Suosittelemme sinulle oman kannettavan tietokoneen hankkimista.

Joillakin aloilla opiskelija hankkii itse myös henkilökohtaiset työasut- ja välineet. Hankinnoista tiedotetaan tarkemmin opintojen alkaessa (ravintola- ja catering-alan opiskelijoille lähetetään erillinen hankintaohje jo valintakirjeen liitteenä).

Muuta

Lisätietoja opintojen aloittamisesta saat ryhmävalmentajaltasi ja opintotoimistosta. Tutustu myös muihin Opiskelijan oppaan osioihin – löydät täältä kattavammin tietoa opiskelusta Riveriassa. Lisätietoja terveydenhuollosta löydät kohdasta Opiskeluterveydenhuolto.

Tee siis ainakin nämä:

 1. Vahvista opiskelupaikkasi
 2. Tarvittaessa hae asuntolapaikkaa ja hae kahden tutkinnon opiskelijaksi
 3. Ilmesty paikalle ja aloita opinnot!

Tervetuloa opiskelemaan Riveriaan!

Lue rehtorin tervehdys tästä.


Onko sinulla parempaa tietoa?