Perustutkinto

Ammatillinen perustutkinto (180 osp) antaa sinulle perusosaamisen alasi työtehtäviin sekä syvemmän osaamisen suorittamiesi tutkinnon osien ja osaamisalan mukaisesti. Käytännön ammattitaidon osaamista hankitaan työpaikoilla joko koulutus- tai oppisopimuksella.

Yhteisissä tutkinnon osissa opiskelet esimerkiksi alalle tyypillisiä viestintä- ja vuorovaikutustilanteita eri kielillä, omaan alaan liittyviä matemaattisia ilmiöitä tai työkyvyn ja työelämässä toimimiseen liittyviä sisältöjä. Jos myöhemmin opiskelet toista perustutkintoa, ei samoja yhteisiä tutkinnon osia tarvitse opiskella uudelleen, vaan ne voidaan sisällyttää osaksi tutkintoasi. Katso yhteisten tutkinnon osien esittelyvideo täältä.

Opiskeluaikasi on 2-3 vuotta riippuen aikaisemmasta koulutuksestasi. Aiemmin suorittamiasi ammatillisia ja yhteisiä tutkinnon osia voidaan tunnustaa suoraan tutkintoon, jolloin opiskeluaikasi voi merkittävästi lyhentyä tai opiskelusuunnitelmaasi voidaan sovitusti keventää. Voit myös suorittaa samalla ylioppilastutkinnon.

Voit siirtyä työelämään heti perustutkinnon suorittamisen jälkeen tai hakeutua jatko-opintoihin. Työelämässä sinun on mahdollista kehittää ammatillista osaamistasi lisää suorittamalla ammatti– ja erikoisammattitutkintoja.

Ryhmävalmentajasi kertoo sinulle tarkemmin tutkintosi sisällöstä opintojesi alkaessa. Voit tutustua jo etukäteen oman tutkintosi rakenteeseen ja tutkinnon osien sisältöön ePerusteet -palvelussa.


Onko sinulla parempaa tietoa?