Jatko-opinnot

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnot

Voit hakea ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Eniten tietoa alavaihtoehdoista ja oppilaitoksista Suomessa löydät Opintopolusta.

Korkeakoulut esittelevät jatko-opintomahdollisuuksia syksyisin Riveriassa järjestettävissä työelämä- ja jatkokoulutustapahtumissa ja keväisin järjestettävissä Pestuu-tapahtumissa.

Sinun on mahdollista lisäksi käydä korkeakouluissa paikan päällä tutustumassa oppilaitoksiin ja koulutuksiin. Helpointa on osallistua avoimien ovien päiviin.

Korkeakoulujen avoimien ovien päivät

Savonia-ammattikorkeakoulu

 • AMK-päivä Kuopiossa Microkadun kampuksella 11.11.2019: AMK-päivä järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa.
  • klo 9-14 koulutusten esittelyt opintojaan päättäville ja koulutuksiin hakemisesta kiinnostuneille
  • klo 14.30 – 16 Sinun tulevaisuutesi -tapahtuma ammatillisen koulutuksen ja lukioiden toisen vuoden opiskelijoille.
  • Lisätiedot ja päivän ohjelma tarkentuvat syyskuussa.

Karelia-ammattikorkeakoulu

 • AMK-päivä Joensuussa 15.11.2019: AMK-päivä järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Itä-Suomen yliopiston abi- / hae yliopistoon -päivät

Päivien aikana voit tutustua myös muiden korkeakoulujen tarjontaan, koska monet korkeakoulut esittelevät koulutusvaihtoehtojaan yliopiston kampuksilla.

Tiedot muiden korkeakoulujen vastaavista tapahtumista löydät täältä

https://www.ammattikorkeakouluun.fi/opinto-ohjaajalle/

Korkeakoulut uudistavat valintamenettelyjään

Korkeakouluvalintoja kehitetään vuoteen 2020 mennessä siten, että entistä enemmän käytetään hyödyksi todistusvalintaa.

Valintakokeet säilyvät kuitenkin vaihtoehtoisina väylinä, mutta valintakokeita kehitetään siten, että niihin valmistautuminen ei olisi enää työlästä.

Ammattikorkeakoulujen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa

Ammattikorkeakoulut ottavat kevään 2020 yhteishaussa käyttöön todistusvalinnan, joka perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen.

Samalla todistusvalinnasta tulee pääväylä ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen keväästä 2020 lähtien. Täytettävistä paikoista valtaosa varataan ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville.

Todistusvalinnan rinnalla säilyvät valintakoe ja muut osaamisperustaiset valintaväylät, mitkä laajentavat hakijoiden mahdollisuuksia saada opiskelupaikka.

Lisätietoahttps://www.ammattikorkeakouluun.fi/opiskelijavalintauudistus/

Korkeakoulujen yhteishaku

Syksyn 2019 yhteishaku: 4.-18.9.2019

Hakuajat vuonna 2020

 • Kevään ensimmäinen yhteishaku: 8.1.–22.1.2020.
 • Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä 2020 alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.
 • Kevään toinen yhteishaku: 18.3.–1.4.2020
 • Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä 2020 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoa: https://opintopolku.fi/wp/opo/korkeakoulujen-haku/mika-korkeakoulujen-opiskelijavalinnoissa-muuttuu-vuoteen-2020-menessa/korkeakoulujen-yhteishakujen-hakuajat-vuonna-2020/


 

Yliopistojen todistusvalintojen käyttöönotto kevään 2020 yhteishaussa

Jos olet ylioppilas, huomioidaan myös yliopistohaussa todistuspisteet. Sen sijaan ammatillisista tutkinnoista ei saa yliopistoihin todistuspisteitä. Tällöin vaihtoehtona on osallistua valintakokeisiin tai hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston polkua. Avoimen yliopiston polkuopinnoista löydät lisätietoa jokaisen yliopiston omilta nettisivuilta.

Lisätietoa

Korkeakouluhaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Täältä löydät tämän vuoden hakuajat:

Korkeakoulujen yhteiset tärkeät päivämäärät

Video AMK- ja yliopistohausta:

 

Tässä Herbalistin opintopolku startin kautta amikseen ja sieltä ammattikorkeakouluun

Pärjääkö ammattikorkeakoulussa amispohjalla?

Tästä kertovat kokemuksiaan Karelian opiskelijat ja muu väki.

Ammattikoulusta voi jatkaa yliopistoon

Jos korkeakouluopiskelu ei ole sinua varten, voit hakea myös ammatti- tai erikoisammattitutkintoon tai parantaa työllistymismahdollisuuksiasi suorittamalla lisäkoulutuksia tai lisää tutkinnon osia koulutukseesi. Toki myös ammatin vaihtaminen on mahdollista.

Lisätietoa

Oppisopimuskoulutus

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista voit tehdä koulutussopimuksella, joustavalla oppisopimuksella tai oppisopimuksella. Joustava oppisopimus ja koulutussopimus voivat vuorotella opiskelun aikana. Tällöin voit välillä olla perinteisesti myös ”koulun penkillä” välillä oppimassa, välillä saada palkkaa joustavan oppisopimuksen jaksolla ja välillä olla kuin ennen top-jaksolla työpaikalla oppimassa.

Jos tuo perinteinen oppilaitoksessa opiskelu ei ole sinulle paras tapa oppia ammatti, voit suorittaa myös koko tutkinnon työelämässä oppisopimuskoulutuksessa.

Tutustu oppisopimuskoulutukseen

Väyläopinnot

Jos haluat tutustua ammattikorkeakouluopintoihin, parantaa opiskeluvalmiuksiasi korkeakoulussa tai suorittaa jopa vuoden ammattikorkeakouluopinnot ammatillisten opintojesi lomassa, voit suorittaa niitä väyläopintoina. > Lisätietoa

Vastaavia opintoja voit opiskella myös avoimessa ammattikorkeakoulussa

Myös yliopistoon voi edetä avoimen kautta

Tiesitkö, että Riveria tarjoaa myös avoimen yliopiston opintoja?

Lisätietoja

Ulkomaille opiskelemaan

Päävastuu ulkomailla opiskelun järjestelyistä on sinulla itselläsi. Varaa hakemiseen ja asioiden selvittelyyn vähintään vuosi aikaa. Vertaile maita, oppilaitoksia ja niiden tarjontaa ja selvitä, millaiseen työhön tutkinto valmistaa ja onko se käypäinen myös Suomessa. Selvitä kustannukset ja miten rahoitat opintosi. Järjestelyt vaativat omatoimisuutta, aikaa ja vaivaa!

Tässä Ronin perustelut, miksi ulkomaille lähtö kannattaa

Joidenkin maiden suurlähetystöt tai kulttuuri-instituutit tarjoavat neuvontaa korkeakouluopiskelusta tietyssä maassa. Maailmalle.net

Täältä löydät lisää videoita ulkomailla opiskelusta. Lue lisää

Lisätietoa erityisesti Euroopan alueella opiskelusta löytyy paljon täältä: European Commission


Kaipaako sivu päivittämistä?