Tukea ja apua työllistymiseen

Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työttömyysetuus

Jos jäät työttömäksi valmistumisen jälkeen, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Näin varmistat oikeutesi työttömyysetuuteen ja saat apua työnhakuun. Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen valmistumista.

Työnhakijaksi ilmoittaudutaan www.te-palvelut.fi -sivustolla, oma asiointi -palvelussa. Tarvitset ilmoittautumiseen verkkopankkitunnukset. Ilmoittautuminen on monivaiheinen, joten varaa ilmoittautumiseen riittävästi aikaa. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä avoimesti tilanteestasi ja tukitarpeistasi. Ohje työnhakijaksi ilmoittautumiseen löytyy täältä.

Työttömänä työnhakijana olet oikeutettu työttömyysetuuteen. Työttömyysetuutta haetaan Kelasta tai työttömyyskassasta. Pikaopas työttömyysetuuden hakemiseen löytyy täältä.

Ohjaamot tukenasi

Jos sinulla on suunta hukassa tai haluat lisää tietoa mahdollisuuksistasi, ota yhteyttä paikkakuntasi Ohjaamoon.

Saat sieltä apua työpaikan etsintään, työhakemuksen tai CV:n päivitykseen ja lisätietoa työllistymisen tukimuodoista.Täältä löydät ohjaamoiden tiedot ympäri Suomen: Ohjaamot

Työnhakijana voit hyödyntää myös Te-palveluiden kautta saatavia valmennuspalveluita, joista saat ammattitaitoista tukea työnhakuun ja urasuunnitteluun. Palveluvalikoiman löydät täältä.

Lisäksi kunnat ja erilaiset hankkeet tarjoavat työhönvalmennusta.

Palkkatuki

Työnantajalle annettava rahallinen korvaus, kun työntekijällä on osaamisvaje työtehtäväänsä. Yleensä tulkitaan, että vastavalmistuneella on osaamisvajetta.

Työkokeilu

Työttömyyden aikana on mahdollista kokeilla työskentelyä uudella alalla tai mahdollisuuksia palata työmarkkinoille. Kokeilun ajalta maksetaan työttömyyskorvausta.

Työllistämisen kuntalisä Pohjois-Karjalassa

Kaksitoista kuntaa Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella ottavat käyttöön yhteisen työllistämisen kuntalisän. Kuntalisä on 350–360 euron suuruinen korvaus työnantajalle työllistämisestä, ja sitä voidaan myöntää enimmillään noin 2 800 euroa. Työllistämisen kuntalisä edellyttää 4–35 viikon työsuhdetta, jossa työaika on vähintään 18 tuntia viikossa. Palkattu työntekijä voi olla esimerkiksi puoli vuotta työttömänä ollut nuori tai yli 200 päivää työmarkkinatukea saanut henkilö.

Työllistämisen kuntalisä otetaan käyttöön pääosin yhtenäisillä periaatteilla seuraavissa kahdessatoista kunnassa Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella: Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Tohmajärvi ja Valtimo. Lisätietoja kuntalisästä löydät kuntien työllisyyspalveluiden nettisivuilta.

Työelämään tulevan muistilista

Kun saat työpaikan, on hyvä tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Tämä video kertoo lyhyessä ajassa niistä tärkeimmät asiat:

 

Jos koet, että et kykene täysipainoiseen työhön

Tie työelämään -verkkopalvelusta löydät tietoa, keinoja ja ratkaisuja osatyökykyisten työssä jatkamiseen ja työllistymiseen Osatyökykyisen tukena.

Apua ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun

Jos olet vielä epävarma alastasi tai et tiedä, mitä haluat tulevaisuudeltasi, kannattaa jutella asiasta läheistesi, opinto-ohjaajan tai uraohjaajan kanssa. Kannattaa muistaa, että mitä ikinä päätätkään tehdä, ei kyseessä ole lopullinen valinta. Alaa saa ja joutuukin usein vaihtamaan työuran aikana. Mikä on sinulle tässä vaiheessa riittävää, tartu siihen. Se voi tuoda tullessaan uusia mahdollisuuksia.

Netistä pohdintaan löytyy paljon apua:

Ammatinvalinta ja ura-testejä