Riverian tekstiili- ja muotialan opiskelijat vierailivat Kiteen tekstiilitehtaalla

Kestävää kehitystä ja suomalaisten tuotteiden tekijöitä

Riverian tekstiili- ja muotialan opiskelijat, lehtorit Marja Ilonen ja Päivi Miettinen sekä Osaajia harvaan asutulle alueelle- hankkeen projektiasiantuntija Tarja Ruuska ja projektityöntekijä Merja Karvinen vierailulla Kiteen Tekstiilitehtaalla huhtikuussa 2023.

Kiteen Tekstiilitehdas on toiminut vuodesta 2013 lähtien Marimekon entisissä tiloissa Kiteellä. Toiminnan perustana on edelleen kukkarotuotanto ja naisten sisävaatetus pellavasta ja trikoosta. Tekstiilitehtaassa valmistetaan myös muita tekstiilituotteita ja esimerkiksi suojalaukkuja. Kiteen Tekstiilitehdas työllistää viisitoista alan ammattilaista. Työntekijöille on kertynyt monipuolista osaamista jo Marimekon ajoilta. Taitoja on siirretty uusille tekijöille mestari-kisällimallilla. Tekemällä oppii! Pienen tauon jälkeen on ala jälleen piristymässä, vaikka energiakriisin vaikutus vielä vaikuttaakin hieman tehtaan toimintaan ja tilausten määrään.

Tuotantojohtaja Kirsi Juvonen ja myyntijohtaja Eeva Kilpeläinen kertovat vierailijoille Kiteen Tekstiilitehtaan tarinan ja samalla he valavat uskoa suomalaisen vaateteollisuuden tulevaisuuteen.

– Olette valinneet hienon alan, joka on monella teistä myös intohimo. Uskokaa itseenne, arvostakaa osaamistanne ja hinnoitelkaa tuotteenne oikein. Olette suomalaisia tekijöitä, joilla on suomalainen tuote, kannustaa Kirsi Juvonen.

Vierailulla on alusta lähtien avoin ja keskusteleva ilmapiiri. Tuotantojohtaja Kirsi Juvonen innostaa kysymään ja hän myös kyselee itse opiskelijoilta opinnoista ja kokemuksista alalla.

Opiskelijat ovat kiinnostuneita tuotteista, materiaaleista, työmenetelmistä ja käytössä olevasta tekniikasta.

Kuva vasemmalla: Tuotantojohtaja Kirsi Juvonen näyttää miten napinläpikonetta käytetään.
Kuva oikealla: Hieman tuntemattomampi piilo-ommelkone eli pikeerauskone.

Keskusteluissa esille nousee kierrätyksen ja kiertotalouden merkitys tekstiilituotannossa. Kiteen Tekstiilitehtaalla kierrätetään kaikki mahdollinen ompelusta jäänyt leikkuujäte. Tilkkuja lähtee paikallisiin kouluihin ja harrastustoimintaan. Leikkuujätettä käytetään myös siivousrätteinä ja apuna muissa askareissa. Riverian tekstiili- ja muotialan lehtorit Marja Ilonen ja Päivi Miettinen kertovat, kuinka oppilaitoksissa painotetaan kiertotalouden periaatteita ja innovoidaan uusia tapoja hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Uusia työpaikkoja onkin odotettavissa juuri uusien innovaatioiden ja tekstiilihuollon ympärille. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon uudet tutkinnon osat, Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen sekä tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muokkaus, vahvistavat työelämälähtöisyyttä vastuullisen valmistamisen ja kiertotalouden näkökulmasta.

——————————–

Osaajia harvaan asutulle alueelle -hankkeen tavoitteena on parantaa siirtymävaiheita tukevia palveluita, erityisesti opintoihin liittyviä työpaikalla oppimis- ja harjoitteluprosesseja ja tätä kautta työllistymistä. Hanke edistää harjoitteluja ja työpaikalla oppimista maakunnan harvaan asutuilla alueilla ja välillisesti koulutuksesta työelämään siirtymistä. Hankkeen avulla vaikutetaan erityisesti työelämäsuhteiden muodostumiseen opintojen aikana esimerkiksi työelämään suunnatuilla ohjatuilla tutustumiskäynneille.