Riveriasta vahva edustus EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailuissa

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään Puolan Gdanskissa 5.–9.9.2023. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 eksperttiä. Suomen joukkue osallistuu yhteensä 21 lajiin.

EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa on yhteensä 43 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä 600 ja kävijöitä AmberExpo-messukeskukseen odotetaan 100 000.

Riveriasta kilpailuun osallistuu kolme kilpailijaa:

Anna-Sofia Tiainen, Car Painting (automaalaus)
Juho Korhonen, Electrical Installations (sähköasennus)
Selina Pippuri, Hotel Receptioning (matkailu)

Ekspertit toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdäänkin osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä. Riveriasta lehtori Tommi Kaasinen toimii eksperttinä automaalauksessa. Tiimipäällikkö Juha Liiten puolestaan toimii Skills-lajipäällikkönä sähköasennuksessa.

Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää Skills Finland ry yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen. EuroSkills-kilpailun lisäksi ammattitaitomaajoukkue osallistuu myös kansainvälisiin WorldSkills- ja Abilympics-kilpailuihin. Skills Finland on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla.

Automaalauksessa kilpaileva Anna-Sofia Tiainen kommentoi ammattitaitokilpailuihin osallistumista seuraavasti:

”Kilpailutoiminnassa kiehtoo itsensä haastaminen kisatehtävillä ja paineen alla työskentely. Parasta on myös tutustua uusiin kilpailijoihin ja valmentajiin. Kisassa näkee paljon tuttuja edellisistä kisoista kuten WorldSkillseistä. On kiva myös nähdä millä tavalla kisat on järjestetty, kun WorldSkillsit jouduttiin järjestämään eri maissa. Olimme pienellä porukalla oman kilpailulajin kanssa,” Anna-Sofía toteaa.

Anna-Sofian mielestä ammattitaitokilpailuihin osallistuminen kehittää todella paljon omaa ammattitaitoa: ”Kisatehtävien harjoittelussa pääsee tutustumaan tarkemmin tuotteiden teknisiin tietoihin ja saattaa jopa tutustua itselle aikaisemmin tuntemattomaan tuotteeseen. Kisapaikalla pääsee tutustumaan oman alan ammattilaisiin ja heiltä saa usein vinkkejä työskentelyyn kisan jälkeenkin. Kisatehtävien aikana voi tulla virheitä ja jos niitä tulee, niin niiden ratkaiseminen on oppimisen paikka. Pysytkö rauhallisena ja keksitkö nopeasti ratkaisun,” Anna-Sofia jatkaa.

Kuntayhtymän johtaja, rehtori Esa Karvinen pitää ammattitaitokilpailuja erinomaisena tapana opiskelijalle päästä verkostoitumaan ja havaitsemaan omaa osaamistaan suhteessa valtakunnalliseen ja kansainväliseen osaamiseen.

”Ammattitaitokilpailuissa mukana olleet opiskelijat ovat kertoneet, että opinnoista muistaa erityisesti kilpailukokemuksen ja se kantaa muistona läpi elämän”.

Riveria on menestynyt ammattitaitokilpailuissa hyvin. ”Menestys kertoo opetuksen ja ohjauksen hyvästä tasosta, jota henkilökuntamme tarjoaa”, Karvinen lisää.

Lisätietoja kilpailusta: Euroskills2023 Gdańsk – EuroSkills is an international, cyclical event whose task is to promote professional skills.

Lisätietoja Suomen maajoukkueesta: Maajoukkue :: SkillsFinland