Siun sote kumppaneineen kerää nuorten ajatuksia yksinäisyydestä

Siun sote teki yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa kesällä 2021 kyselyn nuorille heidän yksinäisyyden kokemuksistaan.

Tämän kyselyn mukaan nuoret toivoisivat aikuisten, niin ammattilaisten kuin vanhempienkin, ymmärtävän paremmin yksinäisyyttä. Kyselyä pohtineessa työryhmässä mietittiin, että tämä viesti olisi tärkeä saada eteenpäin. Päätimme, että voimme toteuttaa lyhyen videon, jonka kautta nuorten viestiä voidaan jakaa aikuisille. Mutta kaipaamme vielä nuorten tarkempia ajatuksia teemasta.

Pyydämme nyt nuoria vastaamaan alla oleviin kysymyksiin. Lisäksi etsimme nuoria mukaan käsikirjoittamaan videota.  

Nuoret voivat kirjoittaa itse vastauksensa alla oleviin kysymyksiin (vastauksen ei tarvitse olla pitkä, oman tuntemuksen mukaan voit kirjoittaa) tai heidän lähellään oleva ammattilainen voi haastatella nuoria ja kirjata vastaukset ylös. Aikuinen sitten lähettää nuoren vastaukset ALISA-projektin Anne Korppiselle. (anne.korppinen@alisaprojekti.fi) Ennen lähettämistä ammattilaisen tulee käydä tekstit läpi siten, että nuori ei ole tekstistä tunnistettavissa. Esim. paikkakunnat kannattaa poistaa ja muutenkin häivyttää tilanteet, joista joku voisi tunnistaa nuoren.

Vastaukset pyydetään lähettämään 15.12.2021 mennessä.

Kerättyä tietoa käytetään videon käsikirjoittamiseen, mutta myös muuhun kehittämistyöhön nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi. Siksi on erityisen tärkeää, että nuorten kirjoituksista nuoret eivät ole tunnistettavissa.

Etsimme myös nuoria suunnittelemaan ja käsikirjoittamaan videota. Mukaan voi ilmoittautua Anne Korppiselle (anne.korppinen@alisaprojekti.fi) joulukuun loppuun mennessä. Kauempaa osallistuville nuorille voidaan korvata julkisen liikenteen matkaliput tapaamiseen. Videossa tulee näyttelemään muita henkilöitä, joten käsikirjoitusporukassa olevien ei tarvitse esiintyä omalla äänellä tai kasvoilla videolla.

Kysymykset nuorille:

Mitä haluaisit kertoa aikuisille yksinäisyyden kokemuksesta?

Mitä aikuisten pitäisi ymmärtää paremmin yksinäisyydestä?

Miten aikuiset voisi vähentää yksinäisyyttä?

Mitä olisi ne teot ja sanat, joita toivoisit aikuiselta? Joko itselle? Tai jollekin toiselle?

 

Kiitos yhteistyöstä nuorten yksinäisyyden vähentämisessä!

T: Yksinäisyystyöryhmän Soili Särmä & Liisa Karvonen (Siun sote), Anne Pyykkönen (Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry), Anne Korppinen (Joensuun seudun omaishoitajat ry) Hanna Fabritius (Joensuun Pelastakaa Lapset ry) sekä Iida Kärkkäinen ja Miiro Sivonen (Joensuun Setlementti ry)