Tiedote Siun soten ja keskussairaalan palvelujen verkkoajanvarauksesta

Siun soten verkkoajanvaraukseen tulee muutos 8.11.2022 alkaen.

  • Alle 18-vuotiaat voivat varata aikoja opiskeluterveydenhoitajalle ilman vahvaa tunnistautumista.
  • Siun soten terveysasemien ja keskussairaalan palvelujen verkkoajanvarauksessa otetaan käyttöön vahva sähköinen tunnistautuminen. Tunnistautumisessa käytetään julkishallinnon asiointipalvelujen yhteistä Suomi.fi-tunnistusta, jossa käyttäjä voi valita tunnistautumisen pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.
  • Verkkoajanvarausta voi käyttää myös toisen henkilön puolesta. Kun aikaa varataan alaikäisen tai täysi-ikäisen henkilön puolesta, varaajan tulee tunnistautua omilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillään.
  • Huoltajat voivat vahvasti tunnistautuneena varata aikoja alaikäiselle huollettavalleen sekä nähdä hänelle varattuja aikoja. Huoltaja näkee ne alaikäisen varatut ajat, jotka huoltaja tai alaikäinen itse on tunnistautuneena varannut, ja joita alaikäinen ei ole kieltänyt. Suomi.fi-valtuudet palvelu tarkistaa huoltajuuteen perustuvan asiointioikeuden Väestötietojärjestelmästä. Tietyissä tapauksissa huoltajuudesta tehty huollonjakosopimus tai perheenjäsenelle kirjattu turvakielto voi estää lapsen puolesta asioinnin.
  • Täysi-ikäisen henkilön puolesta asiointi vaatii, että henkilö itse antaa Terveydenhuollon asioiden hoito -valtuutuksen toiselle henkilölle sähköisesti Suomi.fi-valtuudet palvelussa. Tällä valtuutuksella henkilö antaa toiselle henkilölle oikeudet tarkastella terveystietojaan, esimerkiksi Omakannasta, ja asioida terveydenhuollon palveluissa, kuten tehdä ja muuttaa terveydenhuollon ajanvarauksia sekä ilmoittaa ja vastaanottaa terveydentilaan liittyviä tietoja.
  • Vahva tunnistautuminen turvaa asiakkaan sähköistä asiointia. Vahvan tunnistautumisen myötä asiakkaat voivat jatkossa nähdä tekemänsä varaukset palvelussa ja muokata tekemiään ajanvarauksia. Lisäksi asiakkaat voivat verkkoajanvarauksen kautta myös päivittää oman puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa asiakas- ja potilastietojärjestelmään.