Vuoden maahanmuuttaja -stipendi kahdelle Riverian opiskelijalle

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry myöntää Vuoden maahanmuuttaja -stipendin kansainvälisyyden, suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden edistämisestä ammatillisessa koulutuksessa yhteensä kuudelle opiskelijalle.

Ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistys AMKE ry on palkinnut Riverian opiskelijat Viktor Solianoin ja Anna Maslovan vuotuisella maahanmuuttajastipendillä. Palkittuja opiskelijoita oli tänä vuonna yhteensä kuusi. Solianoi ja Maslova palkittiin kumpikin 500 euron stipendillä kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta edistävästä toiminnasta ammatillisessa koulutuksessa. Palkittujen valinnassa painottui myös opiskelijan menestyminen kotoutumiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tavoitteiden saavuttamisessa sekä esimerkillinen ja kannustava toiminta opiskelijayhteisön jäsenenä.

Viktor Solianoi, 17, on kotoisin Petroskoista ja opiskelee Lieksassa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Hän on toiminut vapaa-ajallaan aktiivisesti eri opiskelijajärjestöissä ja palkittu toiminnastaan muun muassa Vuoden AMIS-tähti -palkinnolla.

Solianoi päätti jo yläkoulussa, että lähtee peruskoulun jälkeen Suomeen. Suomessa häntä houkutteli kulttuuri, kieli ja hyvät koulutusmahdollisuudet. Käytyään maassa ensimmäisen kerran vuonna 2018 hän rakastui lopullisesti.

– Pidän Suomesta sen kauniin kielen, luonnon, kulttuurin ja historian vuoksi. Uskon, että täällä minulla on mahdollisuus menestyä.

Anna Maslova, 41, on kotoisin Etelä-Venäjältä Kurskista. Hän teki aiemman uransa matkaoppaana, mutta joutui vaihtamaan alaa koronapandemian vietyä matkailualalta työt. Nyt Maslova opiskelee Joensuussa puutarha-alan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot vuonna 2022. Hän on oppinut suomen kielen reilussa vuodessa niin hyvin, että pärjää sillä niin opinnoissa kuin muussakin arjessaan täysin.

Maslova tekee töitä kolmena päivänä viikossa liperiläisellä puutarhayritys Viherkasteella. Lisäksi hän on mukana Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys Jomonin sekä erityisesti ukrainalaispakolaisia tukevan Suomen Arki ry:n toiminnassa. Maslova auttaa maahanmuuttajia esimerkiksi virastoasioinnissa ja on ollut muun muassa järjestämässä näille yhteistyössä Marttojen kanssa puutarhakurssia.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni koen kuuluvani jonnekin. Minulla on täällä ystäviä ja koen olevani niin kuin kaikki muutkin. Olo on rauhallinen.

Palkinnot jaetaan Lieksassa 4.12. klo 13.30 ja Joensuussa 5.12. klo 12.

Anna Maslova
Viktor Solianoi

Lisätiedot:

Tomi Vartiainen (Viktor Solianoi)
lehtori, kone-, metalli- ja muoviala
050 470 8072
tomi.vartiainen@riveria.fi

Tiina Hämäläinen (Anna Maslova)
lehtori, maatalousala
050 465 0646
tiina.hamalainen@riveria.fi